شاتون پژو پارس
شاتون پژو پارس : XUM – XU7 – TU5
شاتون TU5
این شاتون برای خودرو های پژو پارس استفاده میشود . عرض آن 5/72 میلیمتر و وزن نهایی آن 530 تا 560 گرم می باشد .
شاتون XU7
این شاتون برای خودروی پژو پارس استفاده میشود . عرض آن 5/72 میلیمتر و وزن نهایی آن 600 تا 750 گرم می باشد.
این موتور هماکنون بر روی پژوپارس ELX گذاشته میشود که موتوری با شتاب و قدرت مناسب است البته مصرف بالایی دارد و ایرانخودرو هم برای تامین آن با مشکل مواجه است. با این همه ضریب تراکم بالا سبب شده از موتور خواهرش یعنی l3 مصرف کمتر راندمان بالاتر و قدرت بیشتری داشته باشد.
- حجم موتور ۱۷۶۱ چهار سیلندر
- نسبت تراکم ۱۰.۴:۱
- قدرت موتور ۱۱۰@۵۵۰۰
- حداکثر گشتاور۱۵۵@۴۲۵۰
- سیستم انژکتوری BOSCH
- نوع سوخت بنزین, بدون سرب, RON 95 Min.
- تعداد سوپاپ ۱۶
- حداکثر سرعت ۱۹۵ شتاب صفرتا ۱۰۰کیلومتر۹(S)
- سیستم انتقال قدرت، جعبهدنده BE3/5N کلاچ تک صفحهای خشک، کابلی دیفرانسیل (۴.۵۲) جلو
شاتون XUM
این شاتون برای خودروی پژو پارس استفاده میشود . عرض آن 5/72 میلیمتر و وزن نهایی آن 600 تا 750 گرم می باشد.
پارس ELX با موتور XUM علاوه بر بهره مندي از امكانات فراوان، از كيفيت بالايي – چه در بخش قطعات و چه در بخش ساخت و مونتاژ – برخوردار است. اين موارد همراه با قيمت رقابتي آن، پارس را به مقرون به صرفه ترين و پرفروشترين خودرو ايرانخودرو مبدل ساخته است. پارس ELX با موتور XUM به موتور 1905 CC با قدرت 105 اسب بخار مجهز است كه در عين آلايندگي كم و مصرف سوخت پايين، به راحتي مي تواند اين خودرو را به سرعت هاي بالا رسانده و در هنگام سبقت، شتاب گيري قابل توجهي را براي اين خودرو فراهم كند.
تجهيزات به کار گرفته شده در اين محصول نظير موتور با سيستم سوخت پاششي (Injection) ، فرمان تقويت شده ، آينه هاي خارجي با کنترل برقي ، کولر با خنک کنندگي مناسب و … ضمن فراهم نمودن آسايش بيشتر براي راننده و سرنشينان با استانداردهاي کنترل آلودگي و مصرف روز دنيا مطابقت دارد.
موتور TU5
این موتور با پژو ۲۰۶ وارد ایران شد و هماکنون بر روی برخی مدلهای سمند هم نصب می شود البته برنامه قرارگیری آن بر روی پژوپارس و پژو۴۰۵ هم تعریف شده است. این موتور تا حدودی ساخت داخل هم شده و یکی از مدرنترین موتورهایی است که بر روی خودروهای داخلی استفاده میشود. این موتور براساس قدرت موتور، شتاب، قیمت و سرعت یکی از بهترین گزینههای بازار ایران است. قدرت ۱۱۰ اسببخاری مصرف پایین در سیکل ترکیبی یعنی ۸ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر طبق اعلام وزارت نفت هماهنگی مناسب با گیربکس و برنامه مناسب مغز هوشمند موتور این خودرو را بهترین موتور ایرانی کرده است ضریب تراکم ۱۰ هم سبب میشود راندمان موتور عدد قابل قبولی داشته باشد.
* حجم موتور ۱۵۸۷ سیسی
* تعداد سیلندر ۴
* نسبت تراکم ۱۰.۵
* قدرت موتور ۱۱۰ اسب بخار در ۵۸۰۰ rpm
* حداکثر گشتاور۱۴۲نیوتن متر در ۴۰۰۰ rpm
* سیستم انژکتوری چند نقطهای با پاشش الکترونیکی
* نوع سوخت بنزین با اکتان ۹۵
* تعداد سوپاپ ۱۶
* سیستم احتراق احتراق داخلی (جرقهای)
* استاندارد حد آلایندگی Euro III
* سیستم سوخت: انژکتوری
* حداکثر سرعت ۱۹۰ km/h
* شتاب صفرتا ۱۰۰کیلومتریازده ثانیه در خودرو پژو ۲۰۶ با وزن ۲۵۰۴ Kg
* سیستم انتقال قدرت متناسب با این موتور از نوع اتوماتیک با نامAL4 و با کلاچ هیدرولیکی و الکترونیکی و با دیفرانسیل جلو است البته نوع جعبهدنده دستی هم با) MA5N با کلاچ تک صفحهای خشک – مکانیکی بر روی این خودرو نصب میشود.